Sociòleg

Les hores:
El dia es dividia en 12 hores i la nit en quatre quarts.
Ho calculaven gràcies a la sortida i la posta de sol, per tant les hores duraven mes a l'estiu que a l'hivern.
La migdiada “hora sexta” dura fins a la vuitena hora (entre la una i mitja i les dues de la tarda)

El matí:  
Els romans es llevaven molt d’hora, a les 4:30 als estius i a les 7:30 als hiverns i se n’anaven a dormir amb la posta de sol.

Cada matí es netejaven els braços i les cames. Es dutxaven cada 8 dies: els rics a casa seva i els altres als banys públics on s’havia de pagar. El bany complet tenia quatre fases:
-                       
                    -  Tepidarium: bany tebi
-                 -  Caldarium: bany calent
-                 -  Frigidarium: bany fred
-                 -  Massatge i unció amb oli          

Normalment esmorzaven pa,
formatge, mel, dàtils, olives....
Al sortir el sol, comença la “salutatio”, van a saludar al seu cap, dura fins la segona o tercera hora.
Anaven a treballar encara que estigui plovent, hi hagi fang... vestien amb togues. En general, durant el matí es feien negocis (treballava), i la tarda al descans. Però hi havia gent que treballava tot el dia, com els esclaus i també hi havia gent que no treballava mai.

Els àpats:
El sopar començava a l'hora novena o desena (sobre les tres de la tarda).
El plat nacional era la farina cuita o puré de llegums, i només algunes vegades es menjava carn.
Per a les gent la jornada ha acabat amb el sopar. Però, per als que viuen amb luxe, queda encara la “comissatio” que segueix al menjar. És una mena de segon festí en què es beu abundantment.
El menú del sopar constava de tres parts:

-            * ENTRADES (gustatio): ous, amanides, enciam, col, cols arrissades, naps, carxofes, espàrrecs, olives, bolets, ostres.
       * PLATS (prima sopar, altera sopar, tertia sopar): s'aprecia molt el peix, sobretot el barb, la Murena, el turbot, el llop marí. De carn, sobretotel porc, però també ànec, pollastres, carner, cabra, llebre, etc. tot això amb sal, vinagre, moltes herbes fortes, canyella, julivert.
-             * ENTREMESOS I POSTRES: pastissos, bescuits, fruites, confitures, crema batuda, gelats.

La vestimenta
Fins a mitjan segle III a. de C. aproximadament els romans no s'afaitaven la barba ni es tallaven el cabell.

La dona vestia generalment una túnica que li arribava fins als peus. La túnica solia estar confeccionada de llana, cotó o lli, depenent de l'època de l'any. Sobre la túnica portaven l'estola, el vestit pròpiament dit. Quan la dona sortia de casa es cobria amb un mantell (palla), que els deixava el braç dret al descobert. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario